Světová výstava psů Salzburg

22.05.2012 18:57

    O víkendu jsme se zůčastnily Já a Ebi světovky v rakouském Salzburgu. Moc jsme se těšila, protože na takové události jsem byla poprvé. Rakousko nás nezklamalo. Cesta byla celkem dlouhá, ale panorama Alp stálo zato . Bydleli jsme spolu s dalšími známými a jejich psy přímo v kopcích. Všude krásná zelená tráva a nad ní bílé špičky hor. Sněhu je ještě opravdu hodně. A vzhledem k výkyvům počasí se trochu bojím, že zůstane až do podzimu a pak jen připadne nový. Ale zpět k výstavě. Výstaviště v Salzburgu není veliké a hostit světovou výstavu byl pro pořadatele asi trošku oříšek. Myslím, že co se týká výstaviště, tak vše zvládli. Horší už to bylo s organizací na příjezdových cestách. My jsme měli štěstí v podobě předvoje, který v první den výstav, tedy v pátek, zjistil situaci a my už jsme pak vědli jak na to. Náš řidič zvolil tzv. italský styl, tedy jedu jedu jedu a nikdo mě nezastaví.  Díky němu jsme suveréně zmenšili dlouhatáské stání v koloně na minimum. A pak už šlo všechno v klidu. Prostě normální výstava české velikosti. Teda, tady asi trošku přeháním. Ale opravdu na mě velikost nijak výrazně nezapůsobila. Kraťandy šly na řadu první. To bylo bezva. Konkurence byla z mnoha států. Celkem 30. Nevím to úplně přesně, ale určitě tam byly KK z Čech, Slovenska, Rakouska, Ruska, Dánska. Paní rozhodčí ze Slovinska posuzovala rychle a to i díky tomu, že se nevypisovaly posudky. Bohužel na nás ani nemluvila, takže jsme se vlastně nedozvěděli co se jí na psech líbilo nebo naopak nelíbilo. Mě osobně toto nevyhovuje. Jsem ráda, když se od rozhodčího aspoň něco dozvím. Podrobnosti o posuzování a výsledcích vypisovat nebudu. A to ne z důvodu, že bych nechtěla, ale že to tak úplně přesně nevím. Koplet výsledky budou jistě na www.oekv.at, což jsou stránky Rakouského kynologického klubu, kerý výstavu pořádal. Jen si dovolím zmínit, že Ebi získala V1,  a svůj první CAC ve třídě dospělých a to mezitřídě. V dalším boji jsme už neuspěly. Celou výstavu, tedy titul BOB pak získala zlatá fenečka se jménem Alina. Poté co jsme se dívala na fotky nemůžu než konstatovat, že jsou si s Ebi typově hodně podobné.

Náš boj tedy zkončil celkem brzy. Ovšem všechno špatné je k něčemu dobré, takže jsme se mohli vydat na výlet do centra města. To bylo moc příjemné. Salzburg je krásné historiké město a je tam opravdu co vidět. Vše jsme absolvovali se psy. A proto, že bylo velké horko, rozhodli jsme se brzy vráti do ubytování v horách a nechat je, aby se v klidu mohli vyřádit na alpských loukách. 
    Druhý den, tedy v neděli, nás čekala další, tentokrát klubová, výstava. Ta byla umístěna v krásném Anife parku v blízkosti Salzburgu. Na jednom místě se setkalo snad 20 rakouských klubů různých plemen. Zase jsme byly první a zase šlo vše rychle. Ebinka k mé radosti od angliské rozhodčí obdržela známku V1 a druhý titul CAC. Poněkud smutně musím v tomto případě konstatovat, že tím jsme zkončily. Myslím, že nám další titul uniknul o vlásek. Bohužel těžko přesně  usuzovat, protože i v tomto případě, se paní rozhodčí asi zavázala mlčenlivostí. No nevadí. Příště to zkusíme zase. I tak se přece můžu radovat z dvojího CACe. A to já se teda raduju.

    No a jelikož nás čekala dlouhá cesta domů a už jsme byly obě pekně unavené, tak jsme už v poledne sedla z volant a uháněla domů. Bodišek ( a samozřejmě i páneček ) nás doma bujaře výtali. A Ebi byla celá šťastná, že má tu další nudnou výstavu za sebou.  

World dog show Salzburg: Alina vítězka KK výstavy BOB a moje Ebi V1 CAC.